Elektrotehnički fakultet Beograd
Katedra za elektroenergetske sisteme

Članci - Doc. dr Mileta Žarković

Компанија Elnos Group позива студенте 3. године Електротехничког факултета, смер енергетика, да се пријаве на Конкурс за летњу праксу у нашој компанији. Концепт летње праксе прати примере и обилазак актуелних пројеката. Пракса ће бити организована у задњој недељи јула и првој недељи августа, и то једна недеља праксе ("теоријског дела") обавиће се у Бања Луци, а друга у Београду, као и поменути обилазак пројеката. Са једне стране, студенти ће имати прилику да виде како изгледа изградња, испитивање и пуштање у рад сложених електроенергетских објеката, а са друге стране имаће прилику да се упознају и повежу са својим колегама са других универзитета, као и са неким од професионалаца из компаније.  Пријавите се на hr@elnosgroup.com до 14.07.2023.

Конкурс праксе можете погледати овде.
Програм летње праксе можете погледати овде. 

Pročitaj više
Povodom 20. rođendana Schneider Electric-a, 19.4., sa početkom u 11h, u zgradi
Tehničkih fakulteta u Beogradu organizujemo predavanje na temu “Održivost i šta
ostaje posle nas?”. Kao kompanija koja se već godinama nalazi među najodrživijim 
kompanijama u svetu,
Schneider Electric će ovom prilikom predstaviti kako primenjuje ideju održivosti na
razne sfere poslovanja, i kako je održivost implemetirana u rešenja i proizvode.
Predavanje je namenjeno studentima ETF-a, Arhitektonskog, Mašinskog i Građevinskog
fakulteta, kao i svim studentima koje zanima tema održivosti u tehničkim rešenjima.
Nakon predavanja, očekuje vas mini sajam rešenja kao i rođendansko zaslađenje 😊
Vidimo se!
Pročitaj više

Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije objavilo je javni poziv za 19 radnih mesta za koja tražimo 21 izvršioca. Ukoliko ste zainteresovani, ili znate nekoga kome je potreban posao u jednoj od najboljih energetskih kompanija u državi i regionu, pogledajte na sajtu www.ems.rs

Oglašeni poslovi su u organizacionim jedinicama Prenos, Upravljanje i tržište, Investicije i razvoj i Informaciono komunikacione tehnologije, a potrebni su radnici u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Zrenjaninu i Srbobranu. Ukoliko želite da postanete deo tima, a ispunjavate navedene uslove, potrebno je da dostavite CV elektronski, putem sajta Infostud, ili putem pošte Sektoru za razvoj ljudskih potencijala na adresu: .Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“ Beograd, Kneza Miloša 11, do isteka datog roka

Pročitaj više

U ponedeljak 24.5. u 17h u sali 65 Dr Vladimir Šiljkut, dipl.inž.el., Šef Službe za pripremu novih ulaganja u TE, HE i OIE u JP EPS održaće  predavanje na temu "Dekarbonizacija elektroenergetskih sistema zasnovanih na fosilnim gorivima –  izazovi, mogućnosti i uloga učešća potrošačke strane". 

Pročitaj više
08.02.2021 | CIGRE 2021

35. саветовање CIGRE Србија одржаће се од 03. до 07. октобра 2021. године. За студенте ауторе радова ће бити обезбеђено присуствовање саветовању. Важни датуми су следећи:

1. Пријава радова (наслова и кратког садржаја рада) се врши преко електронског обрасца са интернет портала CIGRE Србија (http://www.cigresrbija.rs/savetovanja.html) до 22. марта 2021.

2. Обавештење о прихватању пријава радова (наслова и кратког садржаја рада), са Упутством за писање радова и Обрасцем-изјавом о ауторским правима, аутори ће добити до 05. априла 2021.

3. Предаја радова до 10. јуна 2021.

4. Рецензије радова до 10. јула 2021

5. Коначне верзије радова и извештаји стручних известилаца до 15. августа 2021. године.

Pročitaj više

Spisak studenata koji putuju na jednodnevnu stručnu posetu Schneider Electric DMS-u iz Novog Sada možete preuzeti ovde. Planirani polazak je u  petak 15.12.2017 u 10:30h ispred zgrade ETF-a. Mole se studenti da dođu 10 minuta ranije. 

Pročitaj više

Obaveštavamo kolege, prijatelje, saradnike i studente Elektrotehničkog fakulteta da će se komemoracija povodom smrti

 

Dr IVANA ŠKOKLJEVA,

redovnog profesora Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

 

 

koji je preminuo 27. septembra 2017. godine, održati u utorak, 10. oktobra 2017. godine sa početkom u 12:00 časova u amfiteatru br. 56 na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73.

Pročitaj više
 
Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je naš profesor Ivan Škokljev preminuo 27.9.2017. godine. Sahrana će se obaviti u ponedeljak, 2.10.2017. godine u 13:00 h na Novom groblju, opelo je u 12:30h.
 
Dr Ivan Škokljev, redovni profesor, rođen je u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na beogradskom Univerzitetu (BU), na Elektrotehničkom fakultetu (ETF), na smeru Elektroenergetski sistemi (EES). Od 2003. godine je u zvanju redovnog profesora BU. U procesu nastave održavao je vežbe u laboratoriji i na tabli, a potom i predavao na ETF-u, kao i na fakultetima u Jagodini i Banjaluci. Njegovo stručno interesovanje obuhvatalo je oblasti planiranja i eksploatacije elektroenergetskih sistema, tržišta električne energije i deregulacije, teorije električnih kola. Posebno se bavio teorijom proračuna tokova snaga u velikim prenosnim mrežama elektroenergetskog sistema. Njegovi proračuni nalaze primenu u oblastima sigurnosti, pouzdanosti, kao i uslovima rada mreže u deregulisanom okruženju. Dobitnik je Savezne nagrade za magistarski rad „Vratislav Bedjanič“ (Slovenija). Autor je više od sto četrdeset referenci i to radova u međunarodnim i domaćim časopisima, na međunarodnim i domaćim stručnim skupovima i konferencijama (dva priznanja CIGRE), knjiga, udžbenika i monografija. Radovi u međunarodnim časopisima su više puta citirani. Publikovana metoda iz doktorata I. Škokljeva pokazala se kao najbolja, od četiri u poređenju, u Electrical Power and Energy Systems (Vol.19, No.8, 1997, pp.511-518), u članku autora C.A.Castro i C.A.F.Murari, “Comparison of Compensation Methods Applied to the Analysis of Topological Changes in Electrical Networks”. Metode u tom radu, poznatih autora: 1. Stott, 2. Balu, 3. Mazi, Wollenberg, Hesse, među kojima je 4. I. Škokljev (SENS), testirane su na četiri mreže elektroenergetskih sistema. Rukovodio je izradom i odbranom više desetina diplomskih i master radova. Učestvovao je u izradi i u komisijama za odbranu više magistratura i doktorata. 
Pročitaj više

Spisak studenata master studija modula Elektroenergetski sistemi koji putuju na jednodnevnu stručnu posetu Schneider Electric DMS-u iz Novog Sada možete videti ovde. Polazak je u  petak 16.12.2016 u 9h ispred zgrade ETF-a. Mole se studenti da dođu 10 minuta ranije. 

Pročitaj više
01.06.2015 | Elektrijada 2015

Na takmičenju studenata elektrotehnike, ELEKTRIJADA 2015 - Bečići, studenti Smera za elektroenergetske sisteme su ostvarili izvanredne rezultate.

Takmičeći se u dve naučne discipline, Analiza elektroenergetskih sistema i Obnovljivi izvori energije, u konkurenciji od 10 ekipa (30 takmičara) naši studenti su osvojili PRVO i DRUGO mesto u ekipnoj konkurenciji, kao i PRVO i DRUGO  mesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Pročitaj više